Peru og Bolivia, inkl. fly - 20 dager

Pris fra: 42600 KR

På denne 20 dagers rundreise i Peru og Bolivia blir dere tatt med til det Søramerikanske kontinentets kulturelle hjerte. Vi besøker Inkafolkets mystiske glemte by Machu Picchu som er en UNESCO verdensarv. Vi besøker også soltempelet, den hellige dalen, Inkahagene og ungdommens kilde, den som var utgangspunktet for hele den storslåtte Inkakulturen! Vi skal også oppleve alt fra storbyene Lima, Cuzco og La Paz, til de helt unike flytende sivøyene ute på Titicacasjøens klare vann. Vi får selvfølgelig også med oss den fascinerende saltørkenen i Uyuni. Med andre ord en meget omfattende og helt sikkert - helt uforglemmelig reise for både kropp og sjel. Velkommen til din nåtidige reise tilbake inn i Sør-Amerikas antikke storhetstid!

Ved ankomsten til Limas flyplass Jorge Chavez, blir dere møtt av en av Machete Tours egne representanter. Representanten hjelper dere med transport til det fine hotellet vårt som ligger i Miraflores-området i Lima, ca. 40 minutter fra flyplassen. Samtidig får dere all den informasjon som er nødvendig for at vi så smått kan starte på vår 20 dagers rundreise i Peru og Bolivia. Vår representant vil også svare på alle spørsmål om deres opphold i Lima og området rundt hotellet. Miraflores-området i Lima er et trivelig område med mange restauranter, barer og tilbud til turistene. F.eks. det store shoppingsenter Larcomar med en fantastisk utsikt ut over kysten og Stillehavet. Ettermiddagen og kvelden er til egen disposisjon.

Vi blir hentet tidlig på morgenen for å begynne vår 3 timers bussreise sørover, langs kysten. Etter å ha kjørt gjennom Atacama-ørkenen i komfortable busser, kommer vi til Paracas-halvøya. Paracas-halvøya er en virkelig oase for alt maritimt dyreliv her langs Perus kystlinje. På en båttur rundt de ubebodde Ballestas-øyene får dere oppleve skarver, inkaterner, pelikaner og mange andre spennende sjøfugler. Naturreservatet er også hjem for sjøløver som soler seg i brenningen og delfiner som svømmer i vannet, rett nedenfor de steile klippeveggene. Når vi kommer tilbake til fastlandet, venter bussene på oss for å kjøre oss til byen Nazca, hvor vi skal tilbringe natten på et komfortabelt hotell.

På morgenkvisten får vi transport til den lokale flyplassen i Nazca, vi skal nemlig opp i luften og se på de mystiske Nazca-linjene. Disse linjene er gigantiske og ses derfor best fra luften. Vi garanterer at du blir fascinert både av størrelsene og mystikken til edderkoppen, apen, hunden, kolibrien, kondoren og alle de nesten 300 andre mystiske figurene. Linjene ble laget av nazcakulturen mellom år 200 og år 600 etter Kristus. Man tror at nazcaindianerne lagde bildene til gudene de tilba, men dette vet vi ikke helt sikkert. Det vi vet er at linjene ble laget ved at det tynne laget av små steiner ble fjernet så sandet under kom til syne, og at de helt sikkert har brukt avanserte matematiske kunnskaper for å kunne lage de over 100 m lange figurene. Tilbake på landjorden gjør vi et stopp ved ruinene i Chauchilla, en begravelsesplass med mumier som er enda eldre enn Nazca-linjene. Litt utpå kvelden går vi om bord i en luksuriøs overnattingsbuss og reiser videre på oppdagelse mot Arequipa. Bussen har nedfellbare seter og det er også underholdning ombord.

Om morgenen, inntar vi en lett frokost om bord i bussen mens vi etter hvert legger ørkenlandskapet bak oss, og begir oss oppover og innover i landet, til fjellområdene og mektige Andes. Den første byen vi stopper i heter Arequipa. Den er Perus nest største by og samtidig et storslått historisk minne fra kolonitiden. Den ligger ved foten av fjellet Misti, en perfekt kjegleformet vulkan som strekker seg hele 5822 meter opp mot himmelen. El Misti ligger i sin tur ved siden av en enda større vulkan, Chachani som strekker seg hele 6057 moh. To majestetiske fjell som ville utgjøre en fantastisk bakgrunn for hvilken som helst by i hele verden. Senere blir det transport til vårt hotell, lunsj og litt hvile. Om ettermiddagen står det guidet tur rundt i Arequipa på programmet. Denne innbefatter det spektakulære Santa Catalina-klosteret som var stengt for almenheten helt fram til 1970. Klosteret var hjem for nesten 400 nonner og fungerte nærmest som en by i byen. Vår rundreise i Peru og Bolivia fortsetter deretter med et besøk på Yanahuara-torget litt utenfor Arequipa sentrum. Praktfulle bygninger av hvit, vulkansk stein og en fantastisk utsikt ut over byen og området, og med El Misti kneisende i horisonten.

Vi starter dagen med transport til flyplassen i Arequipa for en kort flytur til Cuzco. Cuzco var hovedstad i det store Inkariket, men er også full av imponerende minner fra kolonitiden, samtidig som den i dag er en flerkulturell og moderne storby. Hele formiddagen er til fri disposisjon. Kl. 14.00 kommer vår lokale guide for å ta oss med på bytur og vise oss omgivelsene. Under turen får vi også et innblikk i den store dramatiske kampen som foregikk her, da 2 av verdens aller største kulturer braste sammen her på 1500-tallet. Spania mot Inkariket og spanjolene mot inkaindianerne. Vi besøker Katedralen Santo Domingo og ‘Koricancha’ - Inkafolkets magiske soltempel. Turen fortsetter videre til det imponerende seremonielle festningsverket Sacsayhuaman som ligger på en høyde to kilometer nord for Cusco. Den består av enorme steinvegger bygd uten noen form for bruk av mørtel. Hver enkelt stein er derfor tilpasset utrolig nøyaktig, litt av en bragd når en tenker på at de største steinene antas å veie helt opp mot 125 tonn. Stedet brukes i dag til å feire Inti Rami, inkaenes solfest, hvert år ved vintersolverv i juni. Saksaywaman betyr «stedet hvor ørnen mettes». På veien tilbake fra Sacsayhuaman besøker vi også de velbevarte byene Quenco, Puka Pukara og Templet Tambo Machay. Turen tar til sammen ca. 4½ til 5 timer. Når vi kommer tilbake til hotellet er resten av kvelden til fri disposisjon.

I dag skal vi besøke Inkafolkets hellige dal - “The sacred valley”. Vi reiser fra Cuzco med buss og drar videre inn over åskammene, inn i et område som betraktes som sentrum for Quechua-kulturen. Landsbygda består for det meste av dyrket jord og små landsbyer med bønder som lever på samme måten i dag, som deres forfedre gjorde for mange hundre år siden. Etter en stund vil vi få øye på de mektige snøkledde fjellene i det fjerne. De er en del av Vilcanota-fjellkjeden, fjellene som dominerer denne delen av Peru. De skarpe toppbreene strekker seg mer enn 5000 moh. Fjellene ble av de lokale betraktet som guder ”Apus”, men også i dag er det mange som mener at de har en form for hellig tiltrekningskraft. Vårt første stopp er på markedet i Pisac, et marked som beskyttes av en imponerende Inka-festning. Etter lunsj fortsetter vi turen mot Ollantaytambo. Ollantaytambo er en sjarmerende by som ligger sentralt, midt i Den hellige dalen og omkranses av store områder med historiske jordbruksterrasser bygget av inkaene. Dette er også området for et historisk viktig slag under kolonitiden, da inkaene reiste seg mot de spanske okkupantene under ledelse av Manco Inka. Etter at vi har vært i Ollantaytambo, hopper vi på toget og reiser videre. Vi forlater nå Den hellige dal og følger Urubamba-floden inn i et område med skogkledde daler. Her blir det etterhvert mye fuktigere og varmere og vi nærmer oss Aguas Calientes. Og høyt over oss, inne i den tropiske og tåkedekte fjellskogen, vet vi at ruinene av Machu Picchu ligger. Den mest mystiske av alle inkabyene, den som først ble gjenoppdaget av den amerikanske utforsker Hiram Bingham i 1911.

Vi begynner dagen tidlig, og etter bare 25 minutter er vi oppe ved et av jordens aller største underverk, selveste Machu Picchu. Machu Picchu ligger på siden av en fjelltopp som er 2380 meter høy og den er omgitt av tropisk- og tåkedekt fjellskog på alle sider, samtidig som snøkledde fjelltopper skimtes i det fjerne. Alt dette gjør stedet ekstra magisk. Før Machu Picchu ble gjenoppdaget Hiram Bingham, var den kun en legende som ingen visste hvor lå, eller om den overhodet hadde eksistert. Det er mange som i ettertid har forsøkt å tolke formålet med Machu Picchu og hvorfor den skulle ligge akkurat her - oppe på en bortgjømt og uframkommelig fjelltopp. Ingen har egentlig funnet svaret. Kanskje vil det for alltid forbli et av jordens, historiens og inkaenes skjulte hemmeligheter. Etter en guidet tur på Machu Picchu har dere mulighet til å utforske ruinene på egenhånd. Og ønsker dere en ekstra utfordring kan dere også bestige fjelltoppen som ligger like bak Machu Picchu, den som heter Huayna Picchu. Når vi kommer ned igjen til Aguas Calientes igjen tar vi toget i 16.30-tiden og reiser tilbake til Cuzco. Vi kommer fram til Cuzco tidlig på kvelden og blir kjørt tilbake til hotellet. Kvelden disponerer dere fritt i Cuzco!

I dag fortsetter vi vår store rundreise i Peru og Bolivia til byen Puno ved Titicacasjøens bredde. Selve reisen til Puno tar nesten 9 timer, men går gjennom et meget spesielt og spennende landskap. Vi gjør mange stopp underveis så dere skal få med dere de mest interessante natur- og historiske steder – bla. i passet ved La Raya, hvor utsikten er noe helt for seg selv. Vi stopper også ved ruinene av tempelet Viracocha i Raqchi som regnes for et av Inkarikes aller helligste steder. Ifølge inkafolkets mytologi er Viracocha skaperen av alt liv og derfor også den helligste av alle guder. Ved ankomsten til Puno sjekker vi inn på hotellet og får en kort introduksjon om byen og neste dagers planer. Kvelden er til fri disposisjon i Puno, en by med et livlig natteliv og mange gode restauranter.

I dag skal vi på båttur på Titicacasjøen, en av verdens høyest beliggende og mest spesielle sjøer med sitt vannspeil oppe på hele 3820 moh. Vi sjekker først ut fra hotellet, og etter transport til Puno går vi om bord i båten som venter oss. Første stopp ute på Titicacasjøen blir de berømte flytende øyene av siv. Dette er Uros-folkets hjemsted. Her har de utviklet et levesett og en kultur som helt og holdent er tilpasset et liv ute på vannet. De menneskeskapte øyene og båtene deres er bygget av siv, til stor inspirasjon for vår egen Thor Heyerdal da han skulle lære å bygge havgående fartøyer av samme materiale. Uros-folket lever av fiske og fangst. Vi forsetter videre til øya Amantani hvor vi får fast grunn under beina. Her kan vi i ro og mak tilbringe litt tid sammen med den lille lokalbefolkningen. Machete Tours lokale guide tar oss etter hvert med opp på øyas høyeste punkt. Både for å nyte utsikten, men også for å høre mer om øyas spennende precolombianske historie og alle de forhistoriske minnesmerkene som ligger spredt rundt på Amantani. Nå er snart en ny dag gått på vår etter hvert så omfangsrike rundreise i Peru og Bolivia. Vi nyter solnedgangen over Titicaca sammen med våre nye bekjente - med blikket festet ut over Titicaca og evigheten. Vi kommer tilbake på hotellet i Puno sent på ettermiddagen.

I dag skal vi krysse grensen inn til Bolivia. Bolivia er et av landene i Andes og kjennetegnes av meget spredt bosetning og store naturområder. Med en gang vi er kommet over grensen til Bolivia går vi om bord i fergen som bringer oss ut til Solens øy eller «Isla del Sol». Først besøker vi ruinene av Inkapalasset Pilkokaina, etterpå får vi den lokale lunsjspesialitet “Aptapi”, så er vi klare til å se nærmere på vårt neste bosted, det pittoreske, fredfylte og spesielt vakre «Ecolodge La Estancia». Ettermiddagen og kvelden er til fri disposisjon.

Hvis man vil se soloppgangen over Titicaca må man tidlig opp, men den er så absolutt verdt det. Etter at vi alle har spist frokost går vi til et område på øya som kalles Yumani. Her ligger «The garden of the Inca» og «The Inca Fountain of Eternal Youth» - som løst oversatt betyr noe lignende som - «Inkaenes hager» og Inkaenes kilde til evig ungdom». I inkafolkets mytologi var det her Inkariket hadde sitt utgangspunkt. Her skal Inka-guden Viracocha fått sine barn Manco Kapac og Mama Ocllo - de som senere skal ha skapt hele Inkariket og Cuzco. Når vi forlater Solens øy, besøker vi først den lille byen Copacabana som ligger på bredden av Titicaca. Her finnes en berømt basilika bygd i Moorisk-stil, den er viet til Den hellige jomfru av Candelaria. Gjennom sine helbredende krefter ble hun en nasjonal helgen i Bolivia, og basilikaen er et populært pilgrimsmål for Bolivias katolikker. Etter at vi har fått oss noe å spise i form av en god lunsj, er det tid for å fortsette vår fantastiske rundreise i Peru og Bolivia, nå med buss. Vi kjører forbi de høye isdekte fjellene ved Cordillera Real og kommer frem til La Paz, verdens høyest beliggende hovedstad. La Paz er et meget spesielt skue, med sine mange hus som klamrer seg fast på begge sider av en fjellkløft, og omkranset av meget høye fjell. Det høyeste av dem er selvsagt det mektige og alltid snødekte Huayna Potosi med sine 6088 moh.

I dag tar vi en bytur i metropolen La Paz. Vi besøker byens basar, den indianske heksmarkedet, Murillo-torget, La Paz-katedralen, San Fransiscos-kolonikirke, presidentpalasset og parlamentet. Vi spiser lunsj på en lokal restaurant før vi beveger oss videre inn i Valle de la Luna (Moon Valley) i utkanten av La Paz. Her er vi rett og slett kommet til et landskap som er så spesielt, at det som navnet sier, like godt kunne befunnet seg på månen. Etter Moon Valley vender vi tilbake til hotellet vårt i La Paz.

Allerede kl. 8:00 er vår buss klar til avgang fra La Paz. En 4 timers reise langs hovedveien bringer oss til Bolivias kulturelle hovedstad - Oruru. Oruru er mest kjent for sitt årlige karneval i begynnelsen av februar «El carnaval de Oruro» eller «La Diablada-festivalen». Dette karnevalet står også på UNESCOs liste over verdens kulturarv, og er en gigantisk og fargerik manifestasjon av Bolivias kontrastfulle kultur, religion og historie. Etter en 2 timers rundtur i byen, hopper vi på det toget som i løpet av dagen skal bringe oss videre til Uyuni og verdens største saltslette. Reisen tar 7 timer og foregår i et dramatisk og stadig skiftende landskap. Vi kommer fram til Uyuni først ved 23-tiden på kvelden. Etter en rask innsjekking på hotellet, og fulle av nye inntrykk og opplevelser, velger de fleste å stupe direkte i seng, for det har vært en lang dag på reisefot.

Etter en god frokost drar vi i biler ut for å se nærmere på et av de mange, men helt sikkert det arealmessig største høydepunktet på vår rundreise i Peru og Bolivia - verdens største saltslette Salar de Uyuni. Den er ca. 12 000 km² stor og ligger på en høyde av ca. 3650 moh. Først er vi innom saltfabrikken, deretter kjører vi opp på en vulkan i nærheten for å se de såkalte Coquesa-mumiene, men også for å kunne få et inntrykk av saltslettens dimensjon. Etterpå er den lunsj på Tayka Salt Hotel før vi utforsker den delen av Salar de Uyuni som kalles for La Pucara de Chillima. Senere vender vi tilbake til Tayka Salt Hotel for en komfortabel natt i fine rom med eget bad, varmt vann og varme. Husk at det kan bli ganske kalt om natten her oppe på en høyde av nesten 3700 moh.

I dag skal vi besøke en annen del av verdens største saltslette. Hele saltsletten var for ca. 40 000 år siden en del av et varmt og grunt hav. De enorme kreftene i jordens indre har i løpet av denne tiden gjennom kontinentalplatenes kollisjon, presset dette forhistoriske havet flere tusen meter opp og etterlatt et uttørket hav - en saltslette. Et godt eksempel er at øyer nå stikker opp av saltsletten, f.eks. øya Incahuasi som for 40 000 år siden faktisk var et korallrev i det gamle havet. Fra Incahuasis høyeste punkt får vi et fantastisk 360 graders panorama med den hvite saltsletten på alle kanter. Etterpå drar vi til Galaxia, et område med mange forskjellige kaktusarter og en grotte med fine eksemplarer av forstenede stromatolitter. Vår rundreise i Peru og Bolivia fortsetter så i retning mot San Pedro de Quilmes og Tayka Stone Hotel hvor vi kan spise lunsj og slappe av. Etter lunsjen skal vi se nærmere på de berømte og mangefargede lagunene i Salar-området. Lagunene er saltvannssjøer som skifter farge alt etter sollyset, årstiden og mineralene i grunnen. En kan være dyp rød, en annen grønn og en tredje blålig. Dette er et merkelig og fremmed landskap som nesten gjør at vi føler at vi befinner oss i en helt annen verden og i en helt annen tid. Her kan vi se andesflamingo, chileflamingo og punaflamingo (de som også kalles «James»). Vi overnatter på Tayka Desert Hotel.

I dag skal vi tidlig opp for å få muligheten til å se hvordan dette helt spesielle landskapet tar seg ut og våkner til liv i gryningstimen. Vi får se alle de forskjellige fargenyanser mens solen titter opp over fjellene og vekker det hele til live - til enda en ny dag. Etterpå er det naturreservatet Eduardo Akvaroa som står for tur. Og er vi heldige skal vi nok få øye på lamaens ville slektning Vicuñaen. Den kommer vaktsomt til syne, alltid på vakt etter dens arvefiende pumaen. Vi blir ved geysiren Sol de Mañana lenge nok til at vi får se at den kommer i utbrudd. På den her delen av vår rundreise i Peru og Bolivia kommer vi meget høyt over havet, og setter høyderekord med nesten 5000 moh. Etterpå beveger vi oss ned og tilbake til byen Uyuni. På veien kommer vi forbi byen San Cristóbal. Dens historie er litt spesiell fordi den bokstavelig talt er flyttet sten for sten. Et kanadisk gruveselskap skulle nemlig bryte sølv på plassen hvor San Cristóbal opprinnelig lå. Vi overnatter på vårt hotell i Uyuni. Legg merke til at våre opplevelser i og omkring Salar de Uyuni kan bli gjennomført i en annen rekkefølge enn det som er beskrevet i dette programmet. Veiforholdene kan være utfordrende og må tas hensyn til.

Dagens tur begynner med et besøk til Potosi, byen som er bygd opp og rundt de store sølvforekomstene inne i Potosi-fjellet. I mange hundre år var dette de spanske conquistadorers hovedkilde for sølv og meget viktig for den spanske koloniriket. Potosi var derfor på 1600-tallet den største kolonibyen i hele Amerika – og det selv om den ligger i en høyde av 4000 moh. Byen står da derfor også selvfølgelig på UNESCOs liste over verdensarv. Selv i dag arbeider det folk i gruvene på jakt etter verdifulle mineraler som tinn, sink og bly. I løpet av ettermiddagen går vi på en guidet tur i gruveområdet rundt Cerro Rico eller «Den rike åsen» som dem kalles. Vi får også se mange av de storslåtte bygningene som conquistadorene fikk bygget, bl.a. kirken Compañia de Jesus og Casa de la Moneda. Vi spiser god middag på restauranten El Mesón’ og overnatter på hotell i selve Potosi.

På den attende dagen av vår rundreise i Peru og Bolivia legger vi først ut på en 4 timers bussreise til Bolivias konstitusjonelle hovedstad, den vakre hvite byen Sucre. Byen står på UNESCOs verdensarvliste fordi den har så mange vakre og imponerende bygninger i kolonial stil. Om ettermiddagen følger vår guide oss rundt til mange av disse severdighetene. Byen er også berømt for sine 2 store universiteter, det eldste ble grunnlagt allerede i 1624.

Vi får transport fra hotellet til Sucre flyplass ca. 2 timer før avreise. Vi flyr til La Paz i god tid før flyet ditt går. Ved ankomsten til La Paz blir dere møtt av en representant fra Machete Tours som hjelper dere med innsjekkingen, og sørger for at deres store rundreise i Peru og Bolivia avsluttes på en fin måte.

Takk for at dere reiste med oss på Machete Tours og vi håper at vi sees igjen snart!   Obs: Denne rundreise i Peru og Bolivia kan enkelt kombineres med en rekke andre like fantastiske reiser. Alt fra Galapagos-øy-cruise i Ecuadore til jungelsafari i Amazonas. - Kontakt oss så snakker vi mer om de mulighetene som finnes!

Personale:

 • Engelskspråklig guide
 • Lokale profesjonelle buss- og båtførere.

Innkvartering: alle hotell er enten 3*+,4* eller 5*. Unntatt er innkvarteringen på Amantani Island som er hos en lokal familie.

 • 1 natt på Hotel San Agustin Exclusive, Lima 4*
 • 1 natt på Hotel Alegria, Nazca 3*
 • 2 natter på Hotel Katari, Arequipa 4*
 • 2 netter på Hotel San Agustin Plaza, Cuzco 4*
 • 1 natt på Hotel Taypikala, Aguas Calientes 4*
 • 2 netter på the Hotel Qelqatani, Puno 3*
 • 1 natt på Ecolodge La Estancia, Sun Island
 • 3 netter på Hotel Ritz, La Paz 5*
 • 2 netter på Hotel Girasoles, Uyuni 3*
 • 1 natt på Hotel Tayka de Sal, Uyuni 3*
 • 1 natt på Hotell Cima Argentum, Potosi 3*
 • 1 natt på Hotel Parador Santa Maria, Sucre 4*

Lokale turer og aktiviteter som er inkludert:

 • Islas Ballestas - båttur
 • Nazca-linjene - flytur og besøk til Chauchilla
 • Arequipa - bytur
 • Cusco - bytur
 • Den hellige dalen og Machu Picchu - 2 dagers tur
 • Titicaca Lake - heldagstur (Uros og Taquile Island)
 • Sun Island og Copacabana - 2 dagers tur
 • La Paz - bytur
 • Salar de Uyuni (verdens største saltslette) 4 dagers tur
 • Potosi - bytur
 • Sucre - bytur

Internasjonal og lokal transport:

 • Fly tur/retur fra Oslo, Bergen, Göteborg eller København til Lima . Inkludert alle flyskatter og avgifter
 • Turistbuss fra Lima til Paracas og Nazca
 • Turistbuss fra Nazca til Arequipa
 • Innenriksfly fra Arequipa til Cusco og Puno
 • Turistbuss fra Puno til Copacabana
 • Turistbuss fra Copacabana til La Paz
 • Buss fra La Paz til Oruro
 • Tog fra Oruro til Uyuni og Potosi
 • Buss fra Potosi til Sucre
 • Innenriksfly fra Sucre til La Paz
 • Båt på Titicacasjøen
 • All transport ved ankomst og avreise flyplass - hotell - flyplass

Måltider (se i dagsprogrammet for detaljer) har du spesielle krav eller ønsker til maten, f.eks. allergier eller fordi du følger en vegetarisk diett, si ifra om dette allerede når reisen bestilles.

 • 18 frokoster (alle dager)
 • 9 lunsjer
 • 5 middager

Reisegaranti

 • Reisegaranti gitt gjennom reisegarantifondet er inkludert.  

Dette er ikke inkludert

 • Reiseforsikring – en god forsikring som dekker alle aktiviteter, samt mulige medisinske nødsituasjoner. Anbefales på det sterkeste og burde ansees som en prioritet!
 • Tur til Huayna Picchu Mountain, må bestilles når du gjør bestillingen din.
 • Måltider som ikke nevnes i programmet.
 • Alkoholholdig drikke.
 • Pris per person i dobbeltrom: fra kr. 42 600
 • Enkeltromstillegg: fra kr. 5 100

 

 • Prisen inkluderer internasjonalt fly tur/retur fra Oslo, Bergen, Stavanger eller Göteborg til Lima i Peru og retur fra La Paz i Bolivia med KLM eller Air France.
 • Etter en foreløpig bestilling har du 7 dagers angrerett, Deretter må reisen betales.

Relatert reise